Azienda Agricola Paitin

Början av 1890-talet slog sig Giacomo Elia och hans son Giuseppe samman med den lokala eliten av oenologer. Med stor hjälp av Domizio Cavazza och två andra tekniker åtog sig Giuseppe vinifiering av nebbiolo och 1893 producerade han sitt första vin med etiketten “Barbaresco del Bricco di Neive”. Giuseppe var en av fyra familjer att uppge Barbaresco på etiketten som ursprung. Det tog sedan 40 år innan Neive ansågs tillhöra regionen Barbaresco, detta sedan aristrokater tidigare envisades att kalla vinerna med enbart ursprung Neive. Den första utmärkelsen för det hårda arbetet kom 1911 under en utställning i Turin som resulterade i en bronsmedalj. 1938 dör Giuseppe och hans son Alessandro hade inget intresse att förvalta egendomen, istället är det dottern Elisa och äldsta sonen Secondo som tar över firman. Under andra världskriget förlorade familjen stora delar av sina ägor, det enda som blir kvar är ett Cru område vid namnet Serraboella och 1948 tar Secondo över driften helt själv. Några år senare börjar arbetet med att restaurera egendomen tillsammans med sin fru Maria-Luisa. 1953 planterades stora delar av egendomen om, idag är det deras son och syskonbarn; Giovanni, Silvano och Luca som driver det mer än 200-åriga vinfirman vidare i nu 8:e generationen.

https://www.paitin.it/en/