Pressmeddelande

Quara (kwä’ ra) – ett höjdarvin i många bemärkelser!

Ny årgång i butik. “Quara Malbec 2012 är av mycket god kvalitet och hos vinproducenten Finca Quara i Cafayate är man mycket nöjda med resultatet, trots att 2012 var ett tufft vinår där flera faktorer påverkade skördeuttaget, som var hela 25 procent lägre än 2011” säger Malin Holmberg som är produktchef på Domaine Wines.

Finca Quara ligger i regionen Salta i den nordligaste delen av Argentina. Här finner man några av världens mest extrema vingårdslägen. Många vingårdar ligger på lägre breddgrad och högre höjd än någon annanstans på jorden. Finca Quaras egendom ligger i området Cafayate på extrema 6 000 meters höjd över havet, alldeles intill Anderna. Det intressanta är att de två faktorer balanserar ut varandra. De kalla temperaturerna som förknippas med hög höjd mildras av de höga temperaturerna som är på dessa breddgrader. Kombinationen skapar ett oväntat och utmärkt klimat för kvalitetsvinodling. Historiken och vinproduktionen i Salta går långt tillbaka i tiden, ända till den spanska erövringen och vingården Bodegas Lavaque, där Finca Quaras viner framställs och buteljeras, vittnar om detta över 200 år gamla arv.

Quara Single Vineyard Malbec

Finca Quara’s viner har en unik, distinkt och fyllig argentinsk karaktär som passar mycket bra till olika typer av kötträtter. Rolig kuriosa om namnet QUARA och lamadjuret på flaskans etikett:

Lama glama – en aimara qawra
Namnet Quara kommer från lamadjuret. Qawra är en typ av lamadjur med korthårig päls. Denna speciella lamasort avlades fram av det infödda andinska folken från vilda Guanacos (de enda vilda kameldjuren i Sydamerika). Inkariket erbjöd lamadjuret många och mycket viktiga arbetsuppgifter, främst som lastdjur på grund av deras goda förmåga att bära tunga bördor i brant terräng i Andernas sluttningar. Som en hyllning till detta vackra djur pryds Quaras viner med en gyllene Lama glama.

Quara Singel Vineyard Malbec
Artikelnummer: 6551
Pris: 129 kr

 
« Tillbaka till översikt