Pressmeddelande

Premiär för Mauro Veglio Barolo på hyllan!

Nu i mars är det första gången ett vin från Mauro Veglio lanseras på Systembolaget. Mauro Veglio Barolo DOCG 2013 är ett erkänt kvalitetsvin som fått höga 93 poäng av vinkännaren James Suckling, tidningen Munskänken skriver att det är ett ”högklassigt vin” som är prisvärt och stiltypiskt för en Barolo. Det är med stolthet vi lanserar vinet i det exklusiva sortimentet om 1200 flaskor fredag 22 mars.

Vinet har sitt hem i La Morra och Monteforte d’Alba som ligger i provinsen Cuneo i nordvästra Italien. Det är med andra ord i hjärtat av Langhe och en av de elva kommuner som framställer kvalitetsvinet Barolo. Sedan 2014 är området med på UNESCO:s världsarvslista, vilket kanske inte är märkligt med tanke på att det finns vinlämningar redan från femte århundradet f. Kr. när Piemonte var ett viktigt handelscentrum för vin mellan etruskerna och den keltiska världen.

Vinmakaren Alessandro Veglio besökte Sverige nyligen för att berätta mer om sina viner. Han är en modern vinmakare, både när det gäller hans vinmakarmetoder och respekten för miljön. Han använder minimalt med bekämpningsmedel och är sparsam med kopparsulfat.

Istället för kemiska bekämpningsmedel använder de med stor framgång feromoner som förvirrar de skadliga insekterna. De planterar även grödor runt rankorna både för att bekämpa erosionen, skapa ett gynnsamt ekosystem och förbättra spridningen av naturliga jäststammar. Genom dessa åtgärder begränsar Alessandro användningen av sulfiter.

När det kommer till själva vinmakningen lämnas inget åt slumpen. Genom att kontinuerligt gallra bort druvor under hela säsongen kommer endast de klasar med allra högst kvalitet till sorteringsborden när skörden väl inleds i slutet av september. Vinifieringen inleds med att vinet macererar i ståltank under temperaturkontroll i tio dagar innan druvorna pressas och genomgår fermentering under ca 20 dagar, där malolaktisk jäsning även sker. I december pumpas vinet över på små ekfat, där 20% är nya. Så lagras vinet i två år. För att bibehålla alla naturliga smaker i vinet sker ingen klarning eller filtrering.

Totalt producerar Mauro Veglio ca 25 000 flaskor av denna Barolo som vi nu i Sverige får tillgång till i en exklusiv lansering på Systembolaget från och med 22 mars.

Mauro Veglio Barolo DOCG 2013
Pris: 299 kr
Art nr: 95757
1 200 flaskor lanseras 22 mars 2019 på Systembolaget.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/mauro-veglio-9575701

 

Ladda ner produktblad (PDF)
 
« Tillbaka till översikt