Pressmeddelande

Nyhet – ”Guds Nektar” från Frankrike

Nytt i vårt sortiment och nyhet på Systembolaget från en av våra franska producenter, ett sött vin som är fruktigt, lite blommigt och samtidigt aromatiskt. Finns i lager från mars 2015.

Domaine du Paparotier Muscat de Beaumes de Venise är ett ekologiskt vin som produceras av 100% muscat blanc a petits grains, en av världens äldsta druvor. Det är ett vin av typen ”naturligt sött vin” och har ofta kommit att kallats Guds Nektar.

När man gör det här vinet får det jäsa upp till minst 15% och därefter avstannas jäsningen genom att man tillsätter druvsprit. Vintypen har tillverkats i området i över 1 000 år. Beaumes-de-Venise ligger i Rhônedalen, granne med Gigondas och Vacqueyras. Byn har funnits ända sedan romartiden och är mest känd för sina söta muscatviner, även om det också tillverkas en del röda och roséviner här.

Muscatvinerna från Beaumes-de-Venise har en lägre restsockerhalt än många andra muscatviner och är därför lite lättare i stilen och en bättre partner till mat-matchningar. Just det här vinet passar som en aperitif med gåslever, till blåmögelost eller som ett dessertvin till fruktiga desserter såsom melon, jordgubbar och andra somriga frukter och bär. Varför inte prova till en härlig efterrätt som Pavlova.

Vinet är gott att dricka nu men kommer att åldras med behag till en gyllengul färg med djupare smaker av honung, russin och torkad aprikos. ”Muscat de Beaumes de Venise” fick AOC-status 1945.

Muscat-liten

Domaine du Paparotier Muscat 2013
Art nr: 78913
Pris: 99 kr, 375 ml (Beställningssortimentet)

 
« Tillbaka till översikt