Pressmeddelande

Amarone firar 70 år – Bolla Le Origini Amarone var först!

Amarone firar 70 år i år och bakom den första lanseringen av Amarone som gjordes 1953 står vinhuset Bolla. Årgången i flaskan som släpptes då var 1950.

Vinhuset Bolla representerar sannerligen hårt arbete i vingården redan sedan starten för över 135 år sedan. Som stolta ambassadörer för den italienska livsstilen, med gourmetmat och kvalitetsprodukter i centrum, är det inte förvånande att just familjeföretaget Bolla var de som startade den internationella framgångssaga som Amarone är, genom att vara det första vinhuset att lansera en kommersiell Amarone.

Det var när familjens överhuvud fyllde 80 år i april 1953 som barn och barnbarn lät buteljera hans favoritvin och gjorde en etikett för vinet som en hyllning. Vid den här tiden var detta en smått revolutionerande idé, eftersom Amarone-viner var något man drack hemma på vingården, inte sålde.

Vilken Amarone släpptes då? Jo, Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 1950. “Le Origini” som den kallas av vinmakaren dvs ”originalet” är nu, precis som på femtiotalet, gjort på handplockade druvor från historiska vingårdar i Valpolicella, druvorna får sen lufttorka i Bollas torkhus uppe på hög höjd i Torbe i cirka 3 månader innan vinet görs och lagringen tar vid, först i små fat, därefter i större fat. Bolla Le Origini Amarone görs bara exceptionellt bra år och tillgängligheten är alltid begränsad.

Idag är det årgång 2013 som gäller
Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva 2013 finns att köpa på Systembolaget i beställningssortiment. Smidigt att beställa och sen hämta upp i butiken. Varje flaska levereras i en fin träask. Årgången 2013 har fått fina betyg bland annat av Faccini Doctor Wine som ger den här årgången hela 95 poäng!

Vinet är ett helt torrt, rött, som passar att servera till en vällagad måltid t ex inbakad oxfilé med potatisgratängpuck, en älgstek med rotfrukt i ugn, eller kanske du vill testa ett klassiskt recept från 50-talet med helstekt kyckling som serveras med gräddig kantarellsås, svartvinbärsgelé och små stekta kulpotatisar – en typisk söndagsmiddag som vi minns den från 50-talet. Eller till ostbrickan där du med fördel väljer hårdostar till Bolla Amarone, kanske även med en fikonmarmelad därtill.

Mer information finns här: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bolla-le-origini-7342601

Sverige är ett av de länder i världen som köper mest Amarone efter Italien. Kanske beror det på att Amarone passar det svenska köket så bra. Från Vinhuset Bolla finns ytterligare en Amarone att köpa i Sverige, Bolla Le Poiane Amarone.
Mer information: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bolla-le-poiane-7021501

Vinhuset Bolla Vini
Läs mer om vinhuset Bolla Vini här: www.bolla.vin

 

 
« Tillbaka till översikt