Vin Santo

Heliga vinet från Fattoria dei Barbi
Artikelnummer: X512217401
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2011
Pris:
Druva: Trebbiano, malvasia & sangiovese
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512217401
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Montalcino är en medeltida stad och kommun i södra Toscana som är vackert belägen med vingårdar. Havet ligger enbart 50 kilometer bort, vilket resulterar i att druvorna får en sval bris som de behöver för att kompensera den varma och torra sommaren. Montalcino med dess omkringliggande kommun är hem åt vinet, och DOCG- appellationen, Brunello di Montalcino. Förutom Brunello di Montalcino görs även Rosso di Montalcino och Moscadello di Montalcino. Från att ha varit en väldigt fattig del av Italien har området blomstrat sedan 1980-talet och intresset för vinerna internationellt har fullkomligen exploderat, de anses nu vara ett svar på Barolo.

PRODUCENTEN

I början av 1800-talet levde familjen Colombini i Carmignano nära Lucca. När sonen, Pio Colombini gifte in sig i den förmögna släkten Padelletti fick paret tillgång till det stora landområdet Podernovi som än idag huserar familjens vinkällare och laboratorium. Giovanni, deras son som föddes 1906, fortsatte han att utveckla ägorna och öppnade Italiens första vinbutik. Efter hans död 1976 har Fattoria dei Barbi gått i arv till hans dotter Francesca och hans systerson Stefano, som med gemensamma krafter har utökat egendomen.

VINET

Druvorna plockas i mitten av september för att sedan torkas på vassmattor, något som kallas för "graticci". Mellan slutet av december och tidigt inpå januari har juicen i druvorna koncentrerats till en sirapsliknande vätska. Druvorna pressas varsamt och lagras därefter på små ekfat (1 eller 2 hektoliter) tillsammans med en "madera" (betyder ordagrant "moder", en naturlig jäst som produceras under årtionden och alltid hålls levande, liknande en surdeg). Efter minst tre år separeras vinet från "maderan" och lagras därefter ytterligare en tid på små ekfat. Detta resulterar i ett vin som är bärnstensfärgat med intensiva aromer av russin, torkad kanderad frukt, valnötter och honung. Vinet är mycket välbalanserat tack vare den friska syran och den generösa frukten.

KARAKTÄR

Exklusiva toner av russin, torkad frukt, valnötter och honung. Balanserat vin mellan syra, sötman och frukten.

SERVERAS

Serveringstemperatur mellan 14-15 °C till desserter, gärna med mandeltoner och något lägre temperatur till lagrade ostar och paté.

LAGRING

Detta är ett vin som kan lagras i decennier men är njutningsfullt även idag.