Vin Santo Del Chianti DOC


Artikelnummer: X10020401
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2008
Druva: Malvasia del Chianti
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X10020401

OMRÅDET

Montalcino är en medeltida stad och kommun i södra Toscana som är vackert belägen med vingårdar. Havet ligger enbart 50 kilometer bort, vilket resulterar i att druvorna får en sval bris som de behöver för att kompensera den varma och torra sommaren. Montalcino med dess omkringliggande kommun är hem åt vinet, och DOCG- appellationen, Brunello di Montalcino. Förutom Brunello di Montalcino görs även Rosso di Montalcino och Moscadello di Montalcino. Från att ha varit en väldigt fattig del av Italien har området blomstrat sedan 1980-talet och intresset för vinerna internationellt har fullkomligen exploderat, de anses nu vara ett svar på Barolo.

PRODUCENTEN

Casato Prime Donne är det första Italienska vineriet som enbart drivs av kvinnor och har på kort tid fått internationell uppmärksamhet. Egendomen är på 40 ha och av denna areal odlas 17 ha Sangiovese. Historien började 1998 när Donatella Cinelli Colombini lämnade familjegården för att starta upp sin egen vingård i Montalcino samt systervingården Fattoria del Colle i Trequanda. Målet att göra karaktäristiska viner där förebilden var hennes morfar, Giovanni Colombini, en pionjär i Montalcino.

VINET

Produktionen av denna Vin Santo sker i Trequanda i Chianti, ungefär 25 minuter från Montalcino. Vin Santo är en del av Toscanas anrika historia och man vet att det producerades i Siena redan under 1300-talet. Druvsammansättningen består av 60% Malvasia del Chianti och 40% Trebbiano Toscano. Skörden skedde i september och druvorna torkas därefter i lådor i solen. I januari vinifierades druvorna och pumpades över i ekfat av 50-200 liter där de lagrades under 12 år. Totalt producerades det 1000 flaskor av dessa exklusiva droppar. Färgen är bärnstensfärgad och tonerna i denna Vin Santo är nyanserad, utvecklad, mycket söt smak med inslag av fat, aprikosmarmelad, pomerans, knäck, hasselnötter och ljus choklad. Vinet fick 93 poäng av Robert Parker.

KARAKTÄR

Torkade aprikoser, pomerans, knäck, hasselnötter och ljus choklad.

SERVERAS

Serveras vid 12-14°C till italienska mandelskorpor eller andra desserter med nötter. Rekommenderas även till antipasti som är gjord av lever.

LAGRING

Kan lagras i årtionden, förvara gärna mörkt och kallt.