Ruttars Villa Parens Ribolla Gialla

Ribolla Gialla från Friuli
Artikelnummer: X512211801
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2015
Pris:
Druva: Ribolla Gialla
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512211801
Beskrivning
Restaurangsortiment eller privatimport.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Villa Parens kommer från Friuli-Venezia, rankorna odlas i ett sk. Cru-område. Vinproducenten Villa Parens grundades så sent som 2013 och detta vineri är med andra ord familjens senaste projekt.

PRODUCENTEN

Villa Parens grundades så sent som 2013 och är familjen Puiattis senaste vineri som ligger i Collio, i nordöstra delen av Friuli, Italien. Grundaren Vittorio Puiatti är än en välkänd man som ligger i framkant när det gäller vinproduktion. Villa Parens är att anses som en raritet med minimal produktion som alltid följer familjens hårt satta kvalitetskrav och ambition att vinet ska vara karakteristiskt för regionen och sin terroir. Det utmärkande för vinerna från Villa Parens är att framställningen görs med lägre alkohol än många andra i regionen och utan inblandning av ekfat.

Redan två år efter uppstart hade vinerna fått stor uppmärksamhet i välrenommerade vintidningar och export till länder som USA och Schweiz tog fart direkt. Med andra ord en vingård att hålla koll på!

VINET

Ribolla Gialla är en inhemsk druva i dessa nordöstra delar av Italien, och så klart även över gränsen in i Slovenien. Sedan 1980-talet har druvan upplevt något av en renässans. Tillsammans med den kvalitetshöjning som svept över landet de senaste årtiondena, har intresset för lokala, ursprungstypiska druvsorter gjort att Ribolla Gialla nu är en av de mest populära druvorna för vita italienska viner. Viner på druvan kännetecknas av frisk syra med drag av både citrus och gula äpplen och viss nötighet.

KARAKTÄR

Vinet är medelfylligt med frisk syra. Här finns toner av gula äpplen, citrus, melon och en viss örtighet. Genom sin fina syra möter vinet bra både fetma och sälta i maten.

SERVERAS

Serveras vid 10-12°C till fisk, risotto och ljust kött.


LAGRING

Drick nu, kan lagras 3-5 år