Saint John Madeira

Ifrån den blomstrande ön Madeira kommer detta härliga dessertvin!
Artikelnummer: 7827
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: NV
Pris: 129,00
Druva: Tinta negra mole, malmsey
Smaktyp: Maderia
Land: Portugal
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
En speciell framställning ger vinet dess naturliga sötma och klassiska brända karaktär. Trevlig tillsammans med mörk choklad och nötter.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Madeira, den vackra gröna ön som ligger i Atlanten och tillhör Portugal. Avstånder är cirka 100 mil från Portugals inland och 75 mil från Nordafrikas kust. Ön är bara en fjärdedel så stor som Gotland och klimatet är väldigt jämnt, maritimt, med en hel del regn som samlas i reservoarer i bergen.

Vattnet rinner nedför bergssluttningarna och skapar ett grönt och frodigt klimat. Jorden är mycket bördig tack vare vulkanisk aska och avbränd skog. Vinodlingarna ligger på smala terrasser, »poios«, på de riktigt branta bergssluttningarna. Med sitt gynnsamma handelsläge i förhållande till Sydamerika, Indien och Afrika blev vinet ganska snart berömt och redan på 1700-talet började de första vinfirmorna etablera sig här.

PRODUCENTEN

Leacocks grundades 1760 av John Leacock som var en av pionjärerna vad gällde vinodling på ön. Vinmärket Saint John är ett av de mest kända vinerna från Madeira. Nu ägs firman av MWC, Madeira Wine Company, den största firman på Madeira. MWC ägs i sin tur till största del av familjeföretaget Symington, som bland annat har portvinshuset Smith Woodhouse under sitt tak.

VINET

Vinet har en rödbrun, mogen färg. Doften är lite bränd, nötig med inslag av choklad. Vinet är smakrikt, sött med en liten typisk brändhet och avrundad fruktighet.

Leacocks Saint John är ett av de äldsta vinmärkena i Sverige. Druvsorterna är tinta negra mole och malmsey. Vinsprit har tillsatts för att stoppa jäsningen vilket gör att vinet behåller sin naturliga sötma. Vinet har dels lagrats på klassiskt vis i tre år på fat under firmans takåsar, och dels legat på tankar under tre månader, i 40-50°C värme, så kallad »estufagem«. Denna lagring ger den klassiska brända och nötiga karaktären till vinet.

KARAKTÄR

En mogen Madeira med brända toner, nötig och med inslag av choklad. Vinet är smakrikt och har en lång balanserat avslut med avrundad fruktighet.

SERVERAS

Serveras rumstempererat till choklad, bakverk, nötter m.m. Prova gärna att servera vinet lite svalare till exempelvis en Crème Brulée.

LAGRING

Vinet vinner inte på lagring.