Little James Basket press blanc

Härlig blend från producenten Saint Cosme
Artikelnummer: X51225801
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2021
Druva: Viognier & sauvignon blanc
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X51225801
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Saint Cosme har sin bas i södra Rhônedalen i byn Gigondas. Producenten klassas som en av de bästa egendomarna i södra Rhône.

PRODUCENTEN

Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med bas i den lilla byn Gigondas. Firman drivs idag i den 14:e generationen sedan starten 1490. Idag är det Louis Barruol som sedan 1992 styr egendomen. Man har 15 hektar vingårdar med en genomsnittlig ålder på vinrankorna på 60 år och med ett väldigt lågt skördeuttag på 27 hl/ha. Förutom att producera viner från egna vingårdar i och omkring Gigondas är man även s.k. negociant. Därigenom har man tillgång till några av de bästa vinerna från hela Rhônedalen. Dessa viner är producerade tillsammans med odlarna och i samråd med Saint Cosme.

VINET

Vinet är framställd av 50 % viogner och 50 % sauvignon blanc. Viogniern är en sk ”selection massale” (ancient kind of Viognier), rotstockar och stickningar från Condrieu som planterades i Minervois 1982. Jordmånen består av främst limesten när det kommer till Viognier och Sauvignon Blanc odlas på en jordmån som är rik på granit. Vinet har fermenterats och lagrats på ståltank och buteljerades i januari 2021. Tonerna i vinet går åt aprikos, grapefrukt, anis, litchi och mango. Med sin fräschör, textur, parfym, fyllighet och djup tillsammans med sauvignon blanc som står för krispighet och tropisk frukt gör att vinet blir en underbar upplevelse.

KARAKTÄR

Vinet är väldigt direkt i sin karaktär och har en fruktig och lätt blommig doft med inslag av tropisk frukt, apelsinskal, mogen citrus och fänkål. Vinet känns torr i stilen och avslutningen har en lättare mineralton.

SERVERAS

Serveras vid 8-10°C och passar utmärkt till skaldjur, både naturella och tillagade, pocherad vit fisk med vitvinsås, Chevré chaud, lättare rätter av ljust kött och fågel.

LAGRING

Drick nu, kan lagras 2-3 år