Saint Cosme Little James Blanc

Härlig blend från producenten Saint Cosme
Artikelnummer: X51225801
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris:
Druva: Viognier & sauvignon blanc
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: x51225801
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Saint Cosme har sin bas i södra Rhônedalen i byn Gigondas. Producenten klassas som en av de bästa egendomarna i södra Rhône.

PRODUCENTEN

Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med bas i den lilla byn Gigondas. Firman drivs idag i den 14:e generationen sedan starten 1490. Idag är det Louis Barroul som sedan 1992 styr egendomen.  Man har 15 hektar vingårdar med en genomsnittlig ålder på vinrankorna på 60 år och med ett väldigt lågt skördeuttag på 27 hl/ha. Förutom att producera viner från egna vingårdar i och omkring Gigondas är man även s.k. negociant. Därigenom har man tillgång till några av de bästa vinerna från hela Rhônedalen. Dessa viner är producerade tillsammans med odlarna och i samråd med Saint Cosme.

VINET

Little James Basket Press Blanc är från producentens negociantverksamhet och är framställd på 60 % viogner och 40 % sauvignon Blanc. Viogniern är en sk ”selection massale” (ancient kind of Viognier), rotstockar och stickningar från Condrieu som planterades i Minervois 1982. Viognier med sin fräschör, textur, parfym, fyllighet och djup tillsammans med sauvignon blanc som står för krispighet och tropisk frukt gör att vinet blir en underbar upplevelse. Vinet har endast lagrats på ståltank. Årgång 2016 är relativt lik årgång 2015 förutom att vinmakaren har blandat i lite mer viognier och beslutade sig för att buteljera vinet tidigare än föregående år.

KARAKTÄR

Vinet är väldigt direkt i sin karaktär och har en fruktig och lätt blommig doft med inslag av tropisk frukt, apelsinskal, mogen citrus och fänkål. Vinet känns torr i stilen och avslutningen har en lättare mineralton.

SERVERAS

Passar utmärkt till skaldjur, både naturella och tillagade, pocherad vit fisk med vitvinsås, Chevré chaud, lättare rätter av ljust kött och fågel. Serveras vid 8-10°C

LAGRING

Drick nu, kan lagras 2-3 år