Saint Cosme Les Deux Albion IGP


Artikelnummer: X512226801
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Pris:
Druva: Viognier, picpoul, marsanne, clairette
Smaktyp: Fruktigt & aromatiskt
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512226801
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rhônedalen är ett av Frankrikes förnämsta områden med en enormt stor spännvidd: från södra Rhônes mjuka insmickrande viner till norra delens kraftiga, charkuteridoftande, nästan kolsvarta viner. I Rhône odlas flera olika druvsorter, i norr är syrah mest känd, medan grenache är den främsta kvalitetsdruvan i söder.

Vinerna från Rhône ger överlag mycket smak och kvalitet för pengarna, även om priset ibland kan närma sig 500-kronorsstrecket.

PRODUCENTEN

Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med bas i den lilla byn Gigondas. Firman drivs idag i den 14:e generationen sedan starten 1490. Idag är det Louis Barroul som sedan 1992 styr egendomen.  Man har 15 hektar vingårdar med en genomsnittlig ålder på vinrankorna på 60 år. Vingårdarna har ett väldigt lågt skördeuttag på 27hl/ha. Förutom att producera vin från druvorna i de egna vingårdarna i och omkring Gigondas, är man även s.k. negociant. Därigenom har man tillgång till några av de bästa vinerna från hela Rhônedalen.

VINET

En vingård som Saint Cosme planterat själva i det limestensrika jordarna i Saint Martin. Druvsammansättningen består av 40% viognier, 30% picpoul, 20% marsanne, 4% clairette, 3% ugni blanc och 3% bourboulenc. Vinet fermenteras 25% i 600 L fat, 50% i små barriquer och 25% i ståltank. Vinet får ligga extra länge på sin jästfällning. Då jordmånen är otroligt rik på kalk skördar producenten lite tidigare än normalt för att upprätthålla den stil de eftersöker samt att undvika att få en alltför kraftig mognadsstruktur. Årgång 2018 har vinmakaren experimenterat med vildjäst och fermenterat under lågtemperatur. Vinet är fräsch i stilen med toner av vit persika, mango, rosor, flinta, torkad aprikos och viol.

KARAKTÄR

Ett mineraliskt vin med exotisk frukt, torkad aprikos, flinta, rosor och viol.

SERVERAS

Serveras vid 12-14° C till skaldjur, hälleflundra och ljust kött.

LAGRING

Ett lagringsdugligt vin som utan problem kan lagras 2-4 år.