Saint Cosme Crozes Hermitage

Sanslöst gott vin från Norra Rhone
Artikelnummer: X51225501
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2020
Druva: Syrah
Smaktyp: Kryddiga & mustiga
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: x51225501
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rhônedalen är ett av Frankrikes förnämsta områden med en enormt stor spännvidd: från södra Rhônes mjuka insmickrande viner till norra delens kraftiga, charkuteridoftande, nästan kolsvarta viner. I Rhône odlas flera druvor, i norr är syrah mest känd, medan grenache är den främsta kvalitetsdruvan i söder. Vinerna från Rhône ger överlag mycket smak och kvalitet för pengarna, även om priset ibland kan närma sig 500-kronorsstrecket.

PRODUCENTEN

Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med bas i den lilla byn Gigondas. Anorna för familjen Barruol går ända tillbaka till 1570 och nuvarande ägaren och vinmakaren Louis är fjortonde generationen Barruol på gården. Förutom att producera viner från egna vingårdar i och kring Gigondas, är man även s k negociant. Därigenom har man tillgång till några av de bästa vinerna från hela Rhônedalen. Dessa viner är producerade tillsammans med odlarna och i samråd med Saint Cosme.  

VINET

Saint Cosme Crozes Hermitage är framställt på 100% Serine (äldre benämning av Syrah) och kommer från norra Rhônedalen, AOP Crozes Hermitage. Jordmånen består främst av granit och sand. Vinet har legat 12 månader på ekfat, 20% nya ekfat, 40% i ett år gamla ekfat och 40% 2 år gamla ekfat. Saint Cosme förfogar över 15 hektar vingårdar i Gigondas och medelåldern på stockarna är 60 år, vilket medför att skördeuttaget är så pass lågt som 27 hektoliter per hektar. Avstjälkning, jäsning och macerering i 15 dagar med daglig remontage och pigeage. Vinet är helt ofiltrerat. Vinet är yppig och aromatiskt generös i doften med inslag av färska örter, mörka körsbär, lakrits vanilj och peppar. Smaken är medelfyllig till fyllig med en härlig koncentration och toner av mörka bär, örter, peppar, granit och en välintegrerad tanninstruktur.

KARAKTÄR

Ett yppigt och generöst vin i högsta klass. Färska örter blandas med mörka bär och vinet är att anses som medelfylligt med en härlig koncentration och elegant tanninstruktur.  

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C tillsammans med kötträtter av t.ex. viltfågel, rådjur, lamm och nöt. Vinets smakrikedom gör att den är mycket lämpad till rätter som serveras med rödvinssåser.

LAGRING

Drick nu, men kan med lätthet lagras uppåt 10 år.