Saint Cosme Côtes-du-Rhône Blanc

Härlig blend från Rhonedalen
Artikelnummer: 75671
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris: 149,00
Druva: Roussanne, viogner, marsanne, picpoul de pinet och clairette
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Beställningssortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rhônedalen är ett av Frankrikes förnämsta områden med en enormt stor spännvidd: från södra Rhônes mjuka insmickrande viner till norra delens kraftiga, charkuteridoftande, nästan kolsvarta viner. I Rhône odlas flera olika druvsorter, i norr är syrah mest känd, medan grenache är den främsta kvalitetsdruvan i söder.

Vinerna från Rhône ger överlag mycket smak och kvalitet för pengarna, även om priset ibland kan närma sig 500-kronorsstrecket.

PRODUCENTEN

Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med bas i den lilla byn Gigondas. Firman drivs idag i den 14:e generationen sedan starten 1490. Idag är det Louis Barroul som sedan 1992 styr egendomen.  Man har 15 hektar vingårdar med en genomsnittlig ålder på vinrankorna på 60 år. Vingårdarna har ett väldigt lågt skördeuttag på 27hl/ha. Förutom att producera vin från druvorna i de egna vingårdarna i och omkring Gigondas, är man även s.k. negociant. Därigenom har man tillgång till några av de bästa vinerna från hela Rhônedalen.

VINET

Klar ljusgul färg. Relativt stor doft med inslag av gula plommon, persika, ananas, papaya,grapefrukt, flinta och mineral i aromatisk stil. Fylligt smakrikt vin i lite fet stil. Gula plommon, krusbär, grapefrukt, vax och mineral i eftersmaken. Saint Cosme Côtes-du-Rhône Blanc 2014 är gjort på 30% viogner, 30% marsanne, 30% picpoul de pinet och 10% clairette. Druvorna plockades i mitten av september och juicen har legat på jästfällning under en kort tid för att sedan fatlagras på gamla fat.

 

KARAKTÄR

Ett vin som bara blir häftigare i stilen med lite ålder. Här finns ljuvliga toner av passionsfrukt, flinta, mineralitet som avslutas med fin syra.

SERVERAS

Serveras vid 10-12°C. Passar utmärkt till en hälleflundra med vitvinssås eller kalvfilé med calvadossås.

LAGRING

Vinet är gott att dricka nu men kan lagras ytterligare ett par år.