Saint Cosme Cote-Rotie

94 poäng av Wine Spectator
Artikelnummer: X51225401
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2015
Pris:
Druva: Syrah
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X51225401
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Rhônedalen är ett av Frankrikes förnämsta områden med en enormt stor spännvidd: från södra Rhônes mjuka insmickrande viner till norra delens kraftiga, charkuteridoftande, nästan kolsvarta viner.

I Rhône odlas flera druvor, i norr är syrah mest känd, medan grenache är den främsta kvalitetsdruvan i söder. Vinerna från Rhône ger överlag mycket smak och kvalitet för pengarna, även om priset ibland kan närma sig 500-kronorsstrecket.

PRODUCENTEN

Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med bas i den lilla byn Gigondas. Anorna för familjen Barroul går ända tillbaka till 1570 och nuvarande ägaren och vinmakaren Louis är fjortonde generationen Barroul på gården. Förutom att producera viner från egna vingårdar i och kring Gigondas, är man även s k negociant. Därigenom har man tillgång till några av de bästa vinerna från hela Rhônedalen. Dessa viner är producerade tillsammans med odlarna och i samråd med Saint Cosme.

VINET

Saint Cosme Cote-rotie är framställt på 100% Serine (äldre benämning av Syrah). Druvorna fermenteras i hela klasar inklusive stjälkar. Vinet lagras i 12 månader i 40% nya fat och resterande äldre fat för att få denna exklusiva balans i vinet. Vinet är helt ofiltrerat. Ett komplext vin med lyxiga toner av mogna körsbär, björnbär, plommon, marmelad, peppar och örter. På slutet kommer det även fram toner av svarta oliver, lakrits, kaffe och viol. Syran och tanninerna är behagliga och väl integrerade. 

KARAKTÄR

Ett lyxigt vin med mogen frukt, marmelad, peppar och örter. På slutet kommer det fram ytterst härliga toner av lakrits, oliver och viol. Tanninerna och syran är perfekt integrerade med varandra.

SERVERAS

Lamm, kalvkött, anka eller rostad kyckling. Serveras vid 15-16°C.

LAGRING

Drick nu, kan lagras 10-15 år