Petra Rosso IGT


Artikelnummer: X512227801
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Druva: Cabernet Sauvignon & merlot
Smaktyp: Fylliga & smakrika
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512227801
Beskrivning
Restaurangsortiment.  

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Petra ligger i området Suvereto i Toscana, ett område som har vinmakartraditioner redan från de gamla grekerna och etruskerna som gjorde vin i amfora kärl. Vingården ligger på böljande kullar med ett speciellt mikroklimat genom sin närhet till Tyrrenska havet. Jordmånen är också lika unik, genom det kända "gröna bältet" av Colline Metallifere, som är en del av bergskedjan Appenninerna som betyder metallbärande kullar. Namnet avslöjar att jordmånen är riklig av mineraler, vilket ger möjligheter att frambringa uttrycksfulla och unika viner i sitt slag.

PRODUCENTEN

Petra Wines historia började när Francesca Moretti reste med sin pappa Vittorio till Bordeaux i mitten av 90-talet och föll pladask för historien, kulturen och dess viner att Francesca omgående bestämde sig för att inte studera till veterinär utan till oenolog. Väl hemma började arbetet med att leta lämplig mark för att omvandla med tydliga Bordeaux traditioner. Toscana blev det naturliga valet och förverkligades i området Maremma, inte runt Bolgheri utan i bördiga Val di Cornia i nära samarbete med den berömda Attilio Scienza som forskat i vingenetik. 1997 förvärvade Vittorio Moretti totalt 60 hektar i San Lorenzo och 45 hektar i Campiglia Marittima, några få kilometer från Piombino i området Suvereto. Redan från start valde de att arbeta ekologiskt med att minimera sin miljöpåverkan, de har dock valt att inte certifiera sig. De installerade även solpaneler för att fortskrida arbetet med att arbeta klimatsmart.

VINET

Druvsammansättningen är 70% Cabernet Sauvignon och 30% merlot och alla druvor kommer från vingården Petra som är ett av deras cru områden. Vinrankorna är i snitt 16 år gamla och jordmånen består främst av lera och grus, jordar som är rik på mineraler. Druvorna skördas för hand med noggrann selektering och genomgår fermentering med lokala jäststammar i 100 hektoliters ekfat. Vinet lagras i små barriquer i 18 månader, där hälften är nya fat och resterande 2 år gamla. Vinet lagras därefter på flaska i ca 2 år. Tonerna i vinet går åt mörka mogna körsbär, vildhallon, rosmarin, peppar, tobak och kaffe. Avslutningen speglar dess terroir med fin mineralitet, lena tanniner och frisk syra.

KARAKTÄR

Ett komplext vin med mogna mörka bär, kryddor, tobak och kaffe som avslutas med utsökta tanniner och fin syra.

SERVERAS

Serveras vid 14-16° C till rejält tilltagna stekar, vildsvin, kryddiga korvar och skinkor.

LAGRING

Ett vin som med lätthet kan lagras 15 år.