Petra Hebo IGT


Artikelnummer: X512228001
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris:
Druva: Cabernet Sauvignon, merlot & sangiovese
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512228001
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Petra ligger i området Suvereto i Toscana, ett område som har vinmakartraditioner redan från de gamla grekerna och etruskerna som gjorde vin i amfora kärl. Vingården ligger på böljande kullar med ett speciellt mikroklimat genom sin närhet till Tyrrenska havet. Jordmånen är också lika unik, genom det kända "gröna bältet" av Colline Metallifere, som är en del av bergskedjan Appenninerna som betyder metallbärande kullar. Namnet avslöjar att jordmånen är riklig av mineraler, vilket ger möjligheter att frambringa uttrycksfulla och unika viner i sitt slag.

 

PRODUCENTEN

Petra Wines historia började när Francesca Moretti reste med sin pappa Vittorio till Bordeaux i mitten av 90-talet och föll pladask för historien, kulturen och dess viner att Francesca omgående bestämde sig för att inte studera till veterinär utan till oenolog. Väl hemma började arbetet med att leta lämplig mark för att omvandla med tydliga Bordeaux traditioner. Toscana blev det naturliga valet och förverkligades i området Maremma, inte runt Bolgheri utan i bördiga Val di Cornia i nära samarbete med den berömda Attilio Scienza som forskat i vingenetik. 1997 förvärvade Vittorio Moretti totalt 60 hektar i San Lorenzo och 45 hektar i Campiglia Marittima, några få kilometer från Piombino i området Suvereto. Redan från start valde de att arbeta ekologiskt med att minimera sin miljöpåverkan och blev därmed tidigt certifierade som ekologiska. De installerade även solpaneler för att fortskrida arbetet med att arbeta klimatsmart.

VINET

Druvsammansättningen består av 50% Cabernet Sauvignon, 40% merlot och 10% sangiovese. Vinrankorna är relativt unga med ett genomsnitt på 15 år, jordmånen består främst av lerjord och är rik på mineraler. Druvorna skördas för hand med noggrann selektering i vinkällaren för att sedan fermenteras i 100 hektoliters ekfat och lagras minst 24 månader i stora slovenska ekfat om 30 och 50 hektoliter. Därefter lagras vinet på flaska i ca 6 månader. Tonerna i vinet går åt röda bär, mörka körsbär, blåbär och viol. Avslutningen har fina mineraltoner och mjuka tanniner.

KARAKTÄR

Ett Bordeaux inspirerat vin med mörka körsbär, blåbär och viol. Avslutningen är mineralisk med mjuka tanniner.

SERVERAS

Serveras vid 14-16° C till rätter som lamm, korvar och grillad t-benstek.

LAGRING

Gott att dricka nu men går utmärkt att lagra 3-4 år.