Muscadet Sèvre et Maine sur lie

Det ultimata vinet till ostron och skaldjur
Artikelnummer: X512215701
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2020
Druva: Melon de Bourgogne
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512215701
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Med sina drygt 100 mil är Loire Frankrikes längsta flod och dessutom den flod som har flest vindistrikt, eller appellationer, utmed sina stränder. Här finns en stor variation av vintyper, de flesta med hög fruktsyra, alltifrån krispigaste torrt till sötaste sött på den vita sidan samt mousserande som hör till Frankrikes främsta. Därtill roséviner, ofta med viss fruktsötma, och röda viner i både mjuka och strama stilar – de främsta gjorda av cabernet franc. På vita sidan är Loire främst känt för sina viner på druvorna chenin blanc och sauvignon blanc.

PRODUCENTEN

Maison Foucher är vad som kallas ”mikro-negociant” då de köper druvor från olika appellationer i Loire och vinifierar dem själva. Vineriet är beläget utanför Sancerre och grundades 1921 av Paul Lebrun – en tunnbindare som skolade om sig till vinmakare.

VINET

Jordmånen består av vit jord, rik på kalk, flinta och småsten. Vinet är en så kallad ”sur lie” vilket betyder att vinet har lagrats extra länge på sin jästfällning för att utveckla dess karaktär. Druvsorten melon de bourgogne härstammar, som namnet antyder, från Bourgogne. Där ersattes den under 1500-talet av andra druvsorter, som trivdes bättre i Bourgognes klimat. Under vintern 1709, som brukar kallas "stora frosten", den kallaste vintern som uppmätts i Europa, var melon de bourgogne en av få druvsorter som överlevde i vingårdarna runt Nantes. Vinet är frisk och fruktig i doften med diskreta aromatiska toner av gröna äpplen, citron och vita vinbär. Detta återkommer i smaken tillsammans med färska örter och gula plommon som avslutas med fin syra.  

KARAKTÄR

Fruktigt, friskt och diskret vin med gröna toner som ger en komplex och balanserad känsla.

SERVERAS

Serveras vid 8-10 °C till ostron, men vinet passar även utmärkt till alla former av skaldjur och fisk.

LAGRING

Drick nu men kan lagras 1-2 år.