Moscato D´Asti

Fruktig och stilren Moscato från Albino Rocca
Artikelnummer: X512216901
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2017
Pris:
Druva: Moscato
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512216901
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Alba där Moscato D´Asti görs ligger i provinsen Cuneo i Piemonte, norra Italien inte speciellt långt ifrån Turin. Orten är känd för sin produktion av vin, tryffel och persikor.

PRODUCENTEN

Historien började i mitten av 40-talet när Albino Roccas pappa Giacomo började med att sälja vindruvor från familjens ägor. Genom att familjen ärvde prestigefulla vinområden under 60-talet kunde han påbörja utvecklingen av vingården till vad den är idag. Därefter har vingården utvecklats stegvis genom förvärv av nya områden och produktionen har inte enbart varit Nebbiolo, utan även Dolcetto och Barbera som fungerat som ett tillskott för att utveckla kvalitén av deras Barbaresco. Tack vare Angelo Roccas hängivenhet och passion för vinifiering har utvecklingen alltid skett med ny teknik men ändå med stor respekt för gamla traditioner. I slutet av 80-talet separerade han vinmakningen och lagringen av deras cru produktion av Bric Ronchi och Loreto, detta för att uppnå mer elegant Barbaresco.

VINET

Rocca's Moscato d'Asti kommer från 2,5 hektar där vinstockarna är mellan 30-60 år gamla i kommunen San Rocco Seno d'Elvio i Barbaresco. Jorden är rik på kalksten, vilket ger vinet en härlig mineralitet. Vinet är vinifierat på ståltank med en naturlig fermentering på låg temperatur tills 5 % alkohol har utvunnits. Vinet har därefter filtrerats innan buteljering. Idag produceras det ca 17.000 flaskor av vinet.

Tonerna på vinet går åt päron, fläder och nektar.

KARAKTÄR

2004 utökades användningen av stora 20 hektoliters ekfat vid lagring för att uppnå en mer personlig Nebbiolo. Idag produceras även uttrycksfulla viner av Chardonnay och Moscato. Vi kommer kunna förvänta oss fortsatt utveckling av denna unika producent.

SERVERAS

Vinet bör serveras väl kylt runt 8-10 °C och passar perfekt till fruktdesserter och rabarber.

LAGRING

Vinet ska drickas nu, vinner inget på lagring. Däremot är det inga problem att spara vinet några år.