Morellino Di Scansano D.O.C.G

Sangiovese från Toscana
Artikelnummer: X512211601
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2015
Pris:
Druva: Sangiovese & merlot
Smaktyp: Strama & nyanserade
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512211601
Beskrivning
Ledorden är avancerad teknik blandad med gamla traditioner.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Scansano är en liten by i regionen Maremma i Toscana. Scansano ligger vackert beläget på en kulle 250 m ö.h och genom sin närhet till Tyrrenska havet får de ett perfekt mikroklimat med soliga dagar och kalla nätter. Staden har producerat vin sedan antiken och erkändes som DOC 1978 och blev uppgraderade till DOCG 2007.


 

PRODUCENTEN

I början av 1800-talet levde familjen Colombini i Carmignano nära Lucca. De fortsatte att ha en nära relation med Siena och av den anledningen bestämde sig Paolo Colombini, som på den tiden var forskare inom juridik att bli notarie istället och flytta till Montalcino. Han son, Pio Colombini var den som producerade de första flaskorna Brunello. Giovanni,hans son som föddes 1906, fortsatte att utveckla ägorna och öppnade Italiens första vinbutik. Giovanni var även först med modern vinförsäljning i Italien och på den internationella marknaden. Sedan 1976 drivs Fattoria dei Barbi av hans dotter Francesca och hans systerson Stefano, som med gemensamma krafter har utökat egendomen och gjort vingården till det den är idag.

 

VINET

Morellino Di Scansano är gjort på 85% sangiovese och 15% merlot. Druvorna plockas för hand och vinet har den första månaden legat på små ekfat för att därefter lagras på ståltank. Morellino di Scansano produceras i trakterna kring staden Scansano, vid kuststräckan Maremma. Själva vinet är en klon av sangiovese-druvan och kallas här för morellino som betyder det lilla körsbäret.


KARAKTÄR

Ett komplext vin med bra struktur med röda bär, körsbär, fin kryddighet och toner av tobak. Vinet uppvisar ett långt avslut med runda tanniner. Idag producerar man cirka 800 000 flaskor på en areal av 66 hektar, där 200 000 flaskor är Brunello. Ledorden har från starten varit att ha avancerad teknik blandad med gamla traditioner när det kommer till vinmakning.

SERVERAS

Serveras vid 16-18º C till grillat kött, vildsvin och hårdostar.

LAGRING

Vinet är utmärkt att dricka nu, men kan också lagras cirka 4-5 år.