Marqués de Cáceres Reserva

Bodegas Marqués de Cáceres från hjärtat av Rioja Alta.
Artikelnummer: 85112
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2014
Pris: 179,00
Druva: Tempranillo, garnacha, graciano
Smaktyp: Fylliga & smakrika
Land: Spanien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Marqués de Cáceres Reserva är djupt rubinröd. Smaken är fruktig, rejält strukturerad, elegant. Vinets karaktär påminner om en kombination av det bästa från Rioja och Bordeaux.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rioja tillhör Spaniens bästa vindistrikt, där den inhemska blå kvalitetsdruvan Tempranillo dominerar. Riojas moderna vinhistoria börjar i slutet av 1800-talet då franska vinproducenter från främst Bordeaux etablerade sig för att fly undan vinlusen, phylloxera vastatrix, som hade ödelagt stora delar av den franska vinarealen.

Ett ökat kvalitetsmedvetande, samt lagringen av vin i barrique, 250-liters ekfat, blev det bestående resultatet av den franska influensen. Den klassiska mjuka stilen på viner från Rioja, med lång lagring på amerikanska ekfat, utmanas numera av modernare vinstilar med mer betoning på frukt och struktur.

PRODUCENTEN

Bodegas Marqués de Cáceres bildades 1970 och ligger i staden Cenicero, i hjärtat av Rioja Alta. Med sin bakgrund hos Professor Peynaud i Bordeaux lade ägaren Enrique Fornergrunden för den modernisering av Riojas vinindustri som svept som en stormvind över distriktet. I den moderna bodegan lagras vinerna mestadels på franska ekfat. Den medvetna kvalitetssatsningen och nytänkandet har inneburit att Bodegan anses tillhöra Spaniens bästa vinfirmor.

VINET

Doften är intensiv, fruktig av röda bär, med en härlig kaffe/kakaoton. Smaken är fruktig, rejält strukturerad, elegant med en finstämdintegrerad karaktär från fatlagringen. Avslutningen är mycket god med längd och fin balans.

Marqués de Cáceres Reserva är gjort av 85% tempranillo och 15% garnacha och graciano. Druvorna är handplockade och noggrant utvalda från gamla vingårdar i Rioja Alta. Vinet har jäst under temperaturkontroll i rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet på franska ekfat i upp till 22 månader. Slutligen lagras vinet på butelj i fyra år, en ovanligt lång tid för en Reserva. I firmans svala källare kan vinet då utvecklas i långsam takt, med integrerade tanniner och uttalad finess som resultat.

KARAKTÄR

SERVERAS

Serveras vid 18°C till tournedos på välhängd oxfilé, lindad med Pata Negra-skinka och serverad med portvinssås.

LAGRING

Vinet kan drickas nu, men utvecklas ytterligare under flera år.