Marqués de Cáceres Reserva

Bodegas Marqués de Cáceres från hjärtat av Rioja Alta.
Artikelnummer: 85112
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2015
Druva: Tempranillo, garnacha, graciano
Smaktyp: Fylliga & smakrika
Land: Spanien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget

OMRÅDET

Rioja tillhör Spaniens bästa vindistrikt, där den inhemska blå kvalitetsdruvan Tempranillo dominerar. Riojas moderna vinhistoria börjar i slutet av 1800-talet då franska vinproducenter från främst Bordeaux etablerade sig för att fly undan vinlusen, phylloxera vastatrix, som hade ödelagt stora delar av den franska vinarealen.

PRODUCENTEN

Bodegas Marqués de Cáceres bildades 1970 och ligger i staden Cenicero, i hjärtat av Rioja Alta. Med sin bakgrund hos Professor Peynaud i Bordeaux lade ägaren Enrique Fornergrunden för den modernisering av Riojas vinindustri som svept som en stormvind över distriktet. I den moderna bodegan lagras vinerna mestadels på franska ekfat. Den medvetna kvalitetssatsningen och nytänkandet har inneburit att Bodegan anses tillhöra Spaniens bästa vinfirmor.

VINET

Årgång 2015 är den näst tidigaste skörden i historien sedan Rioja fick DOC status. Hösten och vintern var ovanligt regnig, från maj blev det däremot väldigt varmt, något som påskyndade blommningen och mognaden av druvorna. Totalt sett blev skörden tidigarelagd med 15 dagar. Skörden skedde förhand och druvorna var i perfekt skick. Hela klasar fermenterades med en relativt lång macerering för att utvinna mer färg, aromer och tanniner. Därefter genomfördes en malolaktisk fermentering i ekfat och i ståltank. Vinet lagras sedan 20 månader i franska ekfat, där 50% ligger i nya fat och resterande uppdelade i 1-2 åriga fat. Vinet lagras därefter 2 år på flaska. Druvsammansättningen består av 90% tempranillo, 5% garnacha och 5% graciano. Tonerna i vinet går åt röda bär, körsbär, mörka björnbär, rostat kaffe och vanilj. Avslutningen är lång av den komplexa frukten och dess tanniner.  

KARAKTÄR

Mörka röda bär, rostat kaffe, vanilj och bra tanninstruktur.

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C till tournedos på välhängd oxfilé, lindad med Pata Negra-skinka och serverad med portvinssås.

LAGRING

Vinet kan drickas nu, men går utmärkt att lagra uppåt 15 år.