Marqués de Cáceres Excellens Cuvée Especial

Bra exempel på ett riktigt bra vin från Rioja Alta
Artikelnummer: X512213201
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Druva: Tempranillo
Smaktyp: Fruktiga & kryddiga
Land: Spanien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512213201
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rioja tillhör Spaniens bästa vindistrikt, där den inhemska blå kvalitetsdruvan tempranillo dominerar. Riojas moderna vinhistoria börjar i slutet av 1800-talet då franska vinproducenter från främst Bordeaux etablerade sig för att fly undan vinlusen, phylloxera vastatrix, som hade ödelagt stora delar av den franska vinarealen. Ett ökat kvalitetsmedvetande, samt lagringen av vin i barrique, 225-liters ekfat, blev det bestående resultatet av den franska influensen. Den klassiska mjuka stilen på viner från Rioja, med lång lagring på amerikanska ekfat, utmanas numera av modernare vinstilar med mer betoning på frukt och struktur.

PRODUCENTEN

Bodegas Marqués de Cáceres bildades 1970 och ligger i staden Cenicero, i hjärtat av Rioja Alta. I omgivningarna äger firman några av Riojas bästa vingårdar. I den moderna bodegan lagras sedan vinerna mestadels på franska ekfat. Med sin bakgrund hos Professor Peynaud i Bordeaux lade ägaren Enrique Forner grunden för den modernisering av Riojas vinindustri som svept som en stormvind över distriktet. Den medvetna kvalitetssatsningen och nytänkandet har inneburit att Bodegan anses tillhöra Spaniens bästa vinfirmor.

VINET

Intensiv bouquet med toner av björnbär, hallon och jordgubbar. Det finns även ljuvliga smaker av kryddor och tanninerna är mogna i stilen, vilket ger vinet en liten extra lyxig känsla. Rankorna är mellan 20-35 år gamla och ger relativt lite druvor, vilket resulterar i att frukten blir intensiv och av hög kvalitet. Större delen av jorden består av limesten och rankorna tittar ned i dalen runt Cenicero i Rioja Alta. Alla druvorna plockas förhand och alla druvorna kontrolleras ständigt för att de ska få perfekt mognad när skörden väl börjar. Vinet fermenteras därefter och får ligga på sina skal under 25 dagar i ståltank. Vinet lagras sedan 14 månader i mellanrostade franska fat och ligger i vinkällaren i ca 12 månader innan det släpps till försäljning.

KARAKTÄR

Ett intensivt vin med björnbär, hallon och jordgubbar. Här kommer det fram ljuvliga smaker av kryddor och tanninerna är mjuka och mogna i stilen.

SERVERAS

Lamm, spädgris eller grillat kött. Serveras vid 16-17°C.

LAGRING

Drick nu, kan lagras 2-3 år