Marqués de Cáceres Crianza

Modern, snyggt sammansatt Rioja med härlig frukt. För dig med elegant svansföring.
Artikelnummer: 2734
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2015
Pris: 89,00
Druva: Tempranillo, garnacha & graciano
Smaktyp: Fylliga & smakrika
Land: Spanien
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
I Rioja Alta, ett av Riojas tre områden, ligger bodegan som anses tillhöra en av Spaniens bästa vinfirmor - Marqués de Cáceres. En vingård som präglas av kvalitet och nytänkande!

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rioja tillhör Spaniens bästa vindistrikt, där den inhemska blå kvalitetsdruvan tempranillo dominerar. Riojas moderna vinhistoria börjar i slutet av 1800-talet då franska vinproducenter från främst Bordeaux etablerade sig för att fly undan vinlusen, phylloxera vastatrix, som hade ödelagt stora delar av den franska vinarealen.

Ett ökat kvalitetsmedvetande, samt lagringen av vin i barriques – 225-liters ekfat – blev det bestående resultatet av den franska influensen. Den klassiska mjuka stilen på viner från Rioja, med lång lagring på amerikanska ekfat, utmanas numera av modernare vinstilar med mer betoning på frukt och struktur.

PRODUCENTEN

Bodegas Marqués de Cáceres bildades 1970 och ligger i staden Cenicero, i hjärtat av Rioja Alta. I omgivningarna äger firman några av Riojas bästa vingårdar. I den moderna bodegan lagras vinerna mestadels på franska ekfat. Med sin bakgrund hos Professor Peynaud i Bordeaux lade ägaren Enrique Forner grunden för den modernisering av Riojas vinindustri som svept som en stormvind över distriktet. Den medvetna kvalitetssatsningen och nytänkandet har inneburit att bodegan anses tillhöra Spaniens bästa vinfirmor.

VINET

Vinet är gjort av 85% tempranillo, 10% garnacha och 5% graciano. Druvorna är handplockade och noggrant utvalda från vingårdar främst i Rioja Alta men även 15% från Rioja Alavesa. Vinet har fermenterat under temperaturkontroll i rostfria ståltankar och macereras upp till 20 dagar. Därefter lagras vinet på 60% franska ekfat och 40% amerikanska ekfat i 12 månader, där 25% är nya fat och resterande mellan 2-4 år gamla. Vinet lagras sedan på flaska i 12 månader. Doften är fruktig, med toner av röda bär och en mild vaniljton. Smaken är elegant, fruktig och strukturerad med en finstämd integrerad ekton. Avslutningen är god med längd och fin balans.

KARAKTÄR

Mörka röda bär med fin balanserad ekton som avslutas med lång eftersmak.

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C till Västerbottensost eller varför inte lammfilé med rosmarinkryddad rödvinssås och potatisgratäng.

LAGRING

Vinet kan sparas ett par år.