Leth Grüner Veltliner Klassik

Vårt mest prisbelönta vin någonsin - Sveriges mest sålda vita Österrikare!
Artikelnummer: 4200
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris: 85,00
Druva: Grüner veltliner
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Österrike
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Ett krispigt, fräscht och kryddigt vitt från Österrike - Leth Grüner Veltliner Klassik!

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Österrike är indelat i fyra vinregioner. Vinet Leth Grüner Veltliner kommer från  vinregionen Niederösterreich, vilken täcker hela norra Österrikes vinodlingar, undantaget Wien.


Druvorna som används i vinet Leth kommer mestadels från vindistriktet Wagram (tidigare Donauland) –  ett stort vindistrikt som startar västerut från Krems och når ända till vinregionen Wien. Men en del av vinet kommer alltså utanför detta lilla distrikt och därmed blir ursprunget på etiketten Niederösterreich.

Jordmånen består underst av berg och granit som täcks av den speciella lössjorden som är ungefär 20 meter djup. Den kommer från sand och jord som blåst från havet och innehåller döda skaldjur och andra havsfossiler. På denna jordmån accentueras den typiska kryddiga grüner veltliner-karaktären.

PRODUCENTEN

Weingut Leth är en helt familjeägd firma. De har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. De har ett levande druvsortsmuseum med 150 planterade druvsorter, varav en del av dem inte existerar i kommersiell vinodling. De gör vita viner av grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, weissburgunder, chardonnay och gelber muskateller.

VINET

Vinet är ljust, grönskimrande och klart. Doften är mycket fruktig och kryddig med inslag av vitpeppar och grape. Smaken är kryddig, fruktig, smakrik med bra längd och typisk grüner veltliner-karaktär. Druvorna skördas för hand i slutet av september. Efter avstjälkning fick druvorna macerera med skalen i cirka tre timmar varefter en varsam pressning skedde. När klarningen av musten avslutats startades jäsningen. Jäsningen som skedde vid låg temperatur varade i cirka tre veckor, vilket resulterade i en mycket fruktig och kryddig karaktär. När vinet jäst färdigt fick det ligga kvar på jästen i 2-3 månader, varefter en lätt filtrering av vinet skedde.

KARAKTÄR

Fruktigt vin med kryddiga inslag med lång längd. En väldigt klassisk grüner veltliner i sin stil.

SERVERAS

Leth Grüner Veltliner serveras väl kylt, 6-8° C. Passar till panerad rödspätta, wienerschnitzel, lättrökt skinka och gärna till kittostar. En klassiker är ostfondue.

LAGRING

Vinet är utmärkt att dricka nu men kan även lagras upp till 1-2 år.