Leth Grüner Veltliner Familien Reserve

Premiumvin från Weingut Leth!
Artikelnummer: 76570
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris: 119,00
Druva: Grüner veltliner
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Österrike
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning

Det här vinet är Franz Leths hyllning till det svenska folket och den framgång Weingut Leth haft i Sverige sedan starten 2006. Druvorna till Leth Familien Reserve Grüner Veltliner kommer från tre vingårdslägen, alla med sina olika karaktärer där tre generationer Franz Leth haft…

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Österrike är indelat i fyra vinregioner. I Niederösterreich, som täcker hela norra Österrikes vinodlingar undantaget Wien, ligger distriktet Wagram (tidigare Donauland) – ett stort vindistrikt som startar västerut från Krems och når ända till vinregionen Wien. Wagram ligger oerhört vackert beläget på bergssluttningar och här har vin odlats sedan romartiden.

Jordmånen består av den speciella lössjorden som är ungefär 20 meter djup. Den kommer från sand och jord som blåst från havet och innehåller döda skaldjur och andra havsfossiler. På denna jordmån accentueras den typiska kryddiga grüner veltliner-karaktären.

PRODUCENTEN

Weingut Leth är en helt familjeägd firma. De har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. De gör vita viner av grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, weissburgunder, chardonnay och gelber muskateller.

VINET

Vinet är ljust, grönskimrande och klart. Doften är mycket fruktig och kryddig med inslag av vitpeppar och grape. Smaken är kryddig, koncentrerat fruktig, smakrik med bra längd, mineralitet och typisk grüner veltliner-karaktär och har en lång fet eftersmak. Shafflerberg-vinstockarna, planterade på 1950-talet, ger låga skördeuttag och kraft. Steinagrund och dess terrassodlingar ger vinet en extra dimension i frukten. Brunnthal (Bränd dal) som är Leths kanske bästa läge för grüner veltliner och ett s k ”Erste Lage” ger med sin djupa ”lössgjord” denna grüner en extra dimension.

KARAKTÄR

Tre separata jäsningar per vingårdsläge på ståltank tar fram maximalt av respektive vingårdsläges ”terroir”, samt ett par månaders lagring på fällningen ger ett helt unikt vin med mycket kraft. Doften är mycket fruktig och kryddig med inslag av vitpeppar och grape. Smaken är kryddig, koncentrerat fruktig, smakrik med bra längd, mineralitet och typisk grüner veltliner-karaktär och har en lång fet eftersmak.

De har också ett levande druvsortsmuseum med 150 planterade druvsorter, varav många inte längre existerar i kommersiell vinodling.

SERVERAS

Serveras vid 6-8 °C till den smakrika fisken, klassiska wienerschnitzeln, ljusa fågeln eller varför inte till vit sparris!

LAGRING

Gott att dricka nu, men utvecklas fint på flaska under flera år.