Leth Grüner Veltliner Familien Reserve

Premiumvin från Weingut Leth!
Artikelnummer: 76570
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Pris: 119,00
Druva: Grüner veltliner
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Österrike
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning

Guldvinnare i vitvinskategorin hos Allt om Vins Årets vinare 2018

 

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Österrike är indelat i fyra vinregioner. I Niederösterreich, som täcker hela norra Österrikes vinodlingar undantaget Wien, ligger distriktet Wagram (tidigare Donauland) – ett stort vindistrikt som startar västerut från Krems och når ända till vinregionen Wien. Wagram ligger oerhört vackert beläget på bergssluttningar och här har vin odlats sedan romartiden. Jordmånen består av den speciella lössjorden som är ungefär 20 meter djup. Den kommer från sand och jord som blåst från havet och innehåller döda skaldjur och andra havsfossiler. På denna jordmån accentueras den typiska kryddiga grüner veltliner-karaktären.

PRODUCENTEN

Weingut Leth är en familjeägd firma belägen i Fels am Wagram. De har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån för sina respektive druvsorter. Sedan 2017 är vingården certifierad inom hållbarhet genom certifieringsorganet Lacon Institute och Sustainable Austria.

VINET

Druvorna till Familien Reserve kommer från fyra separata vingårdslägen och är en hyllning till tre generationer av Franz Leth. Det första vingårdsläget, Shafflerberg som planterades under 50-talet ger lågt skördeuttag men med mycket kraft och karaktär. De tre övriga vingårdslägena Steinagrund, Scheiben och Brunnthal ger enligt Franz en extra dimension till vinet. Vinet genomgår fyra separata jäsningar på ståltank för respektive läge med skalkontakt under ca 6-8 timmar innan musten pressas varsamt. Därefter fermenteras vinet genom spontanjäsning under temperaturkontroll för att sedan blandas till denna speciella cuveé.  Vinet lagras ungefär 3 månader på sin fällning för att inbringa extra koncentration och komplexitet. Filtrering och buteljering av vinet sker i slutet av februari och början av mars. Tonerna i vinet är fruktiga och kryddiga med inslag av vitpeppar och grape. Avslutningen är lång med härlig mineralitet och en lång fet eftersmak.

KARAKTÄR

Smaken är kryddig, koncentrerat fruktig, smakrik med bra längd, mineralitet och typisk grüner veltliner-karaktär och har en lång fet eftersmak.

SERVERAS

Serveras vid 8-10 °C till smakrika fiskanrättningar, klassisk wienerschnitzel, fågel eller varför inte till vit sparris!

LAGRING

Gott att dricka nu, men utvecklas fint på flaska under flera år framåt.