Leth Grüner Veltliner Brunnthal

Prestigevin från Österrike, Wagram
Artikelnummer: 83778
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2020
Druva: Grüner veltliner
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Österrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Vinnare av Gyllene Glaset 2016. Grüner veltliner är Österrikes mest odlade druva och upptar en tredjedel av landets odlingsareal.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Österrike är indelat i fyra vinregioner. I Niederösterreich, som täcker hela norra Österrikes vinodlingar undantaget Wien, ligger distriktet Wagram (tidigare Donauland) – ett stort vindistrikt som startar västerut från Krems och når ända till vinregionen Wien. Wagram ligger oerhört vackert beläget på bergssluttningar och här har vin odlats sedan romartiden. Jordmånen består av den speciella lössjorden som är ungefär 20 meter djup. Den kommer från sand och jord som blåst från havet och innehåller döda skaldjur och andra havsfossiler. På denna jordmån accentueras den typiska kryddiga grüner veltliner-karaktären.

PRODUCENTEN

Weingut Leth är en helt familjeägd firma. De har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. De gör vita viner av grüner veltliner, riesling, sauvignon blanc, weissburgunder, chardonnay och gelber muskateller. De har också ett levande druvsortsmuseum på Weingut Leth, med 200 planterade druvsorter, varav många inte längre existerar i kommersiell vinodling.

VINET

Druvorna till Leth Grüner Veltliner Brunnthal kommer från en utvald vingård med namnet Brunnthal. Sättet man valt att vinifiera på har ett syfte, nämligen att visa den speciella vingårdens »terroir«. Vinrankorna är mellan 35-50 år gamla och jordmånen består främst av limesten och lössjord. Alla vindruvor är helt utan botrytis, vinet har legat på sina skal mellan 6-8 timmar innan pressning. Fermenteringen sker med utvalda jäststammar under temperaturkontroll i ståltank. Efter ca 5 veckor tankas vinet över i stora träfat där vinet lagras fram till slutet av augusti innan buteljeringen tar vid. Doften är mycket fruktig och kryddig med inslag av vitpeppar och grape. Smaken är kryddig, koncentrerat fruktig, smakrik med bra längd och typisk grüner veltliner-karaktär och lång eftersmak.  

KARAKTÄR

Ett koncentrerat fruktigt och kryddigt vin med bra längd och lång eftersmak.

SERVERAS

Serveras väl kylt, 6-8 grader. Det passar utmärkt till en panerad rödspätta, wienerschnitzel, lättrökt skinka och gärna till kittostar. En klassiker till är ostfondue.

LAGRING

Vinet är gott att dricka nu men kommer utvecklas som bäst efter 3-10 år.