Johannishof Charta Riesling

Benämningen Charta får bara användas här, för de allra bästa torra rieslingvinerna.
Artikelnummer: 70468
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2015
Pris:
Druva: Riesling
Smaktyp: Friska & fruktiga
Land: Tyskland
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Krispigt, friskt vin med fin sötma och toner av lime, citron, mandarin, grape och en markant syra. 

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rheingau omfattar ca 3.100 hektar och domineras av rieslingdruvan. För att säkerställa kvaliteten hos vinerna har man här valt att kalla toppvinerna Erstes Gewächs, medan Grosses Gewächs eller Erstes Lage används i andra delar av Tyskland.

Benämningen Charta får också bara användas här, för de allra bästa torra rieslingvinerna.

PRODUCENTEN

WG Johannishof, Eser ägs av familjen Eser som fokuserar på högsta möjliga kvalitet, men inte största möjliga volym. De äger bla delar av de kända vingårdarna Höll, Klaus och Vogelsang på Johannisberg, men även delar av vingården Berg Rottland i Rüdesheim. Johannishof är medlem i Charta, och en ivrig påhejare av Erstes Gewächs-klassningen.

VINET

Vinet är ungt, mycket fräsch med tydlig mineralton, inslag av citrus och persika. Smaken är ung, torr, väldigt frisk med inslag av citrus, gröna äpplen, persika och mineral.

Druvorna skördas för hand på de branta sydsluttningarna för att sedan jäsa i temperaturkontrollerade jästankar under ett par-tre veckor. Vinet vilar sedan i tanken en tid för att på så sätt naturligt fälla ut sediment och därmed slippa filtrera vinet. Vinet tappas sedan på egendomen i den för Charta-viner typiska bruna flöjtflaskan. Sammanslutningen Charta består av ett 30-tal producenter av kvalitetsviner. Man använder uttrycket Charta och sigillet med det dubbla romerska fönstret för att särskilja de torra rieslingviner man anser vara av exceptionell kvalitet.

KARAKTÄR

Ett ungt och fräscht vin med underbar mineralitet och frisk frukt. Vinet är torr i stilen med ett komplext avslut.

SERVERAS

Vinet passat mycket bra till färsk fisk och skaldjur samt även till rökt fisk. Rekommenderad serveringstemperatur 8-10°C.

LAGRING

Vinet är gott nu, men kan gärna sparas 2-5 år.