Hamilton Russell Vineyards Pinot Noir

Lyxig Pinot Noir från Hamilton Russell
Artikelnummer: 7526301
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris: 419,00
Druva: Pinot Noir
Smaktyp: Druviga & blommiga
Land: Sydafrika
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: 7526301
Beskrivning
93 poäng av erkända vinjournalisten Christian Eedes från Wine Magazine

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Hamilton Russel vingård är en av de gårdar som ligger så långt ned i söder som det går att komma med enbart 2 km till Atlanten. Appellationen heter Hemel-en-Aarde Valley som betyder himmel- och jorddalen och ligger precis bakom den gamla fiskbyn Hermanus. Genom påverkan från Atlanten och de svala vindarna påminner klimatet om Bourgogne. Även jordmånen har stora likheter med Bourgogne då jorden är kalkrik och ger fantastiska förutsättningar för att odla chardonnay och pinot noir.

PRODUCENTEN

Hamiltons historia sträcker sig från 1975 då Tim Hamilton Russell köpte 170 hektar. Marken var i väldigt dåligt skick, men då Tim var övertygad om att han äntligen hade hittat rätt område drog arbetet igång med att restaurera och planetera nya vinrankor. Vingården ligger i en av de sydligaste delarna i Sydafrika, genom att vara belägen endast 2 kilometer från Atlanten blir klimatet svalt och resulterar i ett maritimt odlingsklimat. Tim planterade ca 50 hektar med Pinot Noir och Chardonnay och hade tidigt som mål att framställa Sydafrikas främsta viner med dessa druvsorter. Tims son Anthony tog över verksamheten 1991 och satsade hårt på att ta vara på områdets speciella terroir som består av skiffer, lera och sten. Genom dess terroir framställs uttrycksfulla viner och vinfirman är idag en av Sydafrikas mest prestigefulla och renommerade vingårdar.

VINET

Stor komplex doft lätt parfymerad blommighet samt inslag av smultron, jordgubbar, sandelträ och elegant ekfatston. Medelfyllig, smakrik och komplex samt inslag av jordgubbar, fin ekfatston med liten kryddighet, ungdomlig frukt och mjuka tanniner. Vinet har jäst och lagrats 10 månader på franska barriquer, där nästan 40 % är nya fat, 39 % ettåriga fat och resterande är tvååriga fat.

KARAKTÄR

Ett komplext vin som kan njutas nu eller läggas i vinkällaren. Här kommer det fram blommor, fina eleganta bär och mjuka tanniner.

SERVERAS

Smakrika sallader, fågel, fläsk-kalvkött eller halstrade skaldjur. Serveras vid 14-16°C.

LAGRING

Lång lagringspotential mellan 5-7 år. Utmärkt att även dricka nu.