Hamilton Russell Vineyards Chardonnay

Estate Chardonnay från Hamilton Russell
Artikelnummer: 7527401
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris: 329,00
Druva: Chardonnay
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: Sydafrika
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: 7527401
Beskrivning
Mineraliskt och komplext mästerverk och fick 95 poäng av Tim Atkin.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Hamilton Russel vingård är en av de gårdar som ligger så långt ned i söder som det går att komma med enbart 2 km till Atlanten. Appellationen heter Hemel-en-Aarde Valley som betyder himmel- och jorddalen och ligger precis bakom den gamla fiskbyn Hermanus. Genom påverkan från Atlanten och de svala vindarna påminner klimatet om Bourgogne. Även jordmånen har stora likheter med Bourgogne då jorden är kalkrik och ger fantastiska förutsättningar för att odla chardonnay och pinot noir.

 

 

 

PRODUCENTEN

Hamiltons historia sträcker sig från 1975 då Tim Hamilton Russell köpte 170 hektar. Marken var i väldigt dåligt skick, men då Tim var övertygad om att han äntligen hade hittat rätt område drog arbetet igång med att restaurera och planetera nya vinrankor. Vingården ligger i en av de sydligaste delarna i Sydafrika, genom att vara belägen endast 2 kilometer från Atlanten blir klimatet svalt och resulterar i ett maritimt odlingsklimat. Tim planterade ca 50 hektar med Pinot Noir och Chardonnay och hade tidigt som mål att framställa Sydafrikas främsta viner med dessa druvsorter. Tims son Anthony tog över verksamheten 1991 och satsade hårt på att ta vara på områdets speciella terroir som består av skiffer, lera och sten. Genom dess terroir framställs uttrycksfulla viner och vinfirman är idag en av Sydafrikas mest prestigefulla och renommerade vingårdar.

VINET

Vinet uppvisar en tätt och mineralisk touch med längd och komplexitet. Tonerna går åt päron, lime, aprikos och stenfrukter. Avslutningen har en härlig rökighet av flinta, ljuvlig mineralitet och lättare toner av ostronskal. 94 % av vinet är fatjäst, 5 % på ståltank och resterande i cementtank. 100 % av vinet är lagrat 9 månader i franska barriquer, där 35 % är nya, 35 % ettåriga fat och resterande tvååriga fat.

KARAKTÄR

Vinet uppvisar en tätt och mineralisk touch med längd och komplexitet. Tonerna går åt päron, lime, aprikos och stenfrukter. Avslutningen har en härlig rökighet av flinta, ljuvlig mineralitet och lättare toner av ostronskal. Årgång 2016 var precis som 2015 en ovanligt tidig och kort skördeperiod. Generellt var året extremt varmt och torrt men då vinplotten ligger så pass nära Atlanten hölls temperaturerna nere och rankorna fick tillräckligt med regn för att producera ett komplext och elegant vin. 90 % av vinet har fermenterats på franska 225 L fat och resterande har legat på ståltank och cementfat. Vinet har därefter lagrats 9 månader på franska fat.

SERVERAS

Perfekt till kraftfullare fiskrätter, skaldjur eller varför inte kokt kronärtskocka med tryffelsmör. Serveras vid 12-14°C.

LAGRING

Lång lagringspotential mellan 3-7 år, går alldeles utmärkt att avnjuta idag.