Foppiano Pinot Noir

Pinot Noir från Sonoma.
Artikelnummer: 79362
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2016
Pris: 215,00
Druva: Pinot noir
Smaktyp: Fruktiga & smakrika
Land: USA
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget

OMRÅDET

Russian River är en underregion till Sonoma som ligger strax norr om San Francisco på den amerikanska västkusten. Sonoma är tillsammans med intilliggande Napa de två mest kända vinregionerna i USA och många av de bästa och mest prestigefulla vinerna kommer från dessa två områden.

Napa har ett varmare klimat och vinerna som produceras där är generellt sett kraftfulla medan vinerna från det lite svalare Sonoma brukar te sig lite mer eleganta och strama.

PRODUCENTEN

Foppiano Vineyards som grundades 1896 av den italienska immigranten Giovanni Foppiano är en av de äldsta vinproducenterna i USA. Nu driver Louis Foppiano och hans son Paul, fjärde respektive femte generationen, vingården. Cirka 60 hektar odlar man och druvan petite sirah står i centrum, tätt följd av pinot noir, sauvignon blanc och chardonnay. Kvalitetstänk, ordning och reda samt kreativitet är något som ligger i familjen Foppianos gener. Detta visade man inte minst under förbudstiden 1920-1933 då många vinproducenter fick lägga ner. Då sålde man gör-det-själv-kit för hemmaproduktion av vin för att hålla företaget vid liv.

VINET

En medelfyllig pinot noir i elegant, stram stil, med aromer av körsbär, björnbär, hallon och fat. I smaken finns toner av mogna mörka körsbär, hallon och vanilj samt en frisk syra. Långt komplext avslut med ett balanserat inslag av mogna tanniner. Foppiano Russian River Estate Pinot Noir är gjort på 100% pinot noir. Druvorna till vinet skördades nattetid för att minimera oxidation. Skörden skedde för hand. Vinet har därefter lagrats på franska ekfat i ca 12 månader.

KARAKTÄR

Ett medelfylligt vin som är stram och elegant i stilen. Mogna mörka frukter förför och avslutningen är lång med mogna tanniner.

SERVERAS

Serveras vid 16-18º C till lättare kötträtter av lamm eller fågel, men även vid 14-16º C till grillad lax eller halstrad tonfisk.

LAGRING

Vinet är utmärkt att dricka nu, men kommer att utvecklas positivt vid lagring i minst 5 år framöver.