Barbi Brunello di Montalcino

Brunello från Toscana
Artikelnummer: 79013
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2013
Pris:
Druva: Sangiovese
Smaktyp: Strama & nyanserade
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: 79013
Beskrivning
Brunello från Toscana.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Montalcino är en medeltida stad och kommun i södra Toscana som är vackert belägen med vingårdar. Havet ligger enbart 50 kilometer bort, vilket resulterar i att druvorna får en sval bris som de behöver för att kompensera den varma och torra sommaren. Montalcino med dess omkringliggande kommun är hem åt vinet, och DOCG- appellationen, Brunello di Montalcino. Förutom Brunello di Montalcino görs även Rosso di Montalcino och Moscadello di Montalcino. Från att ha varit en väldigt fattig del av Italien har området blomstrat sedan 1980-talet och intresset för vinerna internationellt har fullkomligen exploderat, de anses nu vara ett svar på Barolo.

PRODUCENTEN

I början av 1800-talet levde familjen Colombini i Carmignano nära Lucca. När sonen, Pio Colombini gifte in sig i den förmögna släkten Padelletti fick paret tillgång till det stora landområdet Podernovi som än idag huserar familjens vinkällare och laboratorium. Giovanni, deras son som föddes 1906, fortsatte han att utveckla ägorna och öppnade Italiens första vinbutik. Efter hans död 1976 har Fattoria dei Barbi gått i arv till hans dotter Francesca och hans systerson Stefano, som med gemensamma krafter har utökat egendomen och gjort vingården till det vi ser idag.

VINET

Ett elegant vin med bra struktur med lättare citrustoner, kandaliserad frukt, röda bär, plommon och körsbär. Vinet uppvisar ett långt komplext avslut med bra tanninstruktur. Brunello di Montalcino är gjord på 100 % sangiovese. Druvorna plockas för hand och vinet har den första månaden lagrats på 225 L fat för att därefter lagras på stora fat i cirka 2 år.

KARAKTÄR

Elegant vin med kandaliserad frukt som uppvisar en otrolig komplexitet med bra tanninstruktur på slutet. En vinnare i glaset.

SERVERAS

Serveras vid 16-18º C till smakrika rätter av nötkött, vilt eller vällagrade ostar.

LAGRING

Vinet är utmärkt att dricka nu, men har också en lång lagringspotential på uppåt 15 år.