Claude Val Rouge

Nu som ekologiskt!
Artikelnummer: 32153
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2020
Druva: Grenache, carignan, syrah och merlot
Smaktyp: Mjuka & bäriga
Land: Frankrike
Sortiment: Ordinarie
Tillgänglighet: Finns att
köpa/beställa på Systembolaget
Beskrivning
Domaines Paul Mas har gott anseende i vinvärlden och fick år ta emot utmärkelsen Best French Producer 2019.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

I södra Frankrike ligger ett av Frankrikes mest populära distrikt – Languedoc-Roussillon. Regionen har ett klimat som framför allt gynnar produktion av röda viner och starkvin men med utvecklingen för internationella druvsorter i området har många vita viner från regionen tagit mer och mer plats på vinlistorna runt om i världen. Ungefär en tredjedel av Frankrikes vinodlingar ligger i Languedoc-Roussillon. Området följer kusten och ligger precis mellan Pyrenéerna och Provence. I Frankrike kallar man platsen för Le Midi. VdP d'Oc grundades av några entusiaster på 1980-talet för att främja utvecklingen i området. Man får säga att de lyckats med sitt uppdrag. Idag är VdP d'Oc en etablerad appellation som står för moderna viner med grund i det traditionella hantverket.

PRODUCENTEN

Domaines Paul Mas heter producenten som står bakom Claude Val-vinerna. Ägaren till företaget, Jean-Claude Mas, har med sig vinmakarintresset hemifrån och familjen har sedan sent 1800-tal funnits med på områdets vinkarta. Här gör man stilrena traditionella viner på klassiska druvsorter från södra Frankrike.

VINET

Vinet är medelfylligt och har en ljus röd färg med blå toner. Man hittar en fruktighet som är väl balanserad och rundad med en mjuk känsla. Smaken påminner främst om hallon och körsbär och med en viss blommighet på både näsa och smak. Claude Val Rouge är gjort på fyra olika druvsorter. Druvorna som ingår i vinet är grenache, carnignan, syrah och merlot och de kommer alla från Hérault Hills som ligger i Languedoc-Roussillon.

KARAKTÄR

Ett medelfylligt vin med bra frukt som är rund och balanserad i stilen.

SERVERAS

Servera till rätter på ljust kött som kyckling och kalkon. På en buffé där många smaker möts passar det med den här stilen på vin som är lätt att matcha till olika mingelrätter som t ex kanapéer charkuterier och pajer som innehåller t ex ost, skinka och broccoli. Rekommenderad serveringstemperatur: 16-18°C.

LAGRING

Vinet är gott att dricka nu. Ska ej lagras.