Château de Saint Cosme Gigondas

94 poäng av James Suckling!
Artikelnummer: 7448501
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Druva: Grenache, syrah, mourvèdre & cinsault
Smaktyp: Strama & nyanserade
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: 7448501
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Rhônedalen är ett av Frankrikes förnämsta områden med en enormt stor spännvidd: från södra Rhônes mjuka insmickrande viner till norra delens kraftiga, charkuteridoftande, nästan kolsvarta viner. I Rhône odlas flera druvor, i norr är syrah mest känd, medan grenache är den främsta kvalitetsdruvan i söder. Vinerna från Rhône ger överlag mycket smak och kvalitet för pengarna, även om priset ibland kan närma sig 500-kronorsstrecket.

PRODUCENTEN

Saint Cosme är en av de ledande kvalitetsproducenterna i södra Rhône, med bas i den lilla byn Gigondas. Anorna för familjen Barruol går ända tillbaka till 1570 och nuvarande ägaren och vinmakaren Louis är fjortonde generationen Barruol på gården. Förutom att producera viner från egna vingårdar i och kring Gigondas, är man även s k negociant. Därigenom har man tillgång till några av de bästa vinerna från hela Rhônedalen.  

VINET

Jordmånen består främst av limesten, sand och grus. Vinet är ekologiskt certifierat sedan flera år tillbaka. Saint Cosme Gigondas består av 70% grenache, 14% syrah, 15% mourvèdre och 1% cinsault, där hela klasar fermenteras. Vinet har lagrats på fat i 12 månader, varav 20% är nya ekfat, 50%  i 1-4 år gamla fat och 30% i cementtankar. Ingen filtrering eller klarning görs innan buteljering för att erhålla maximalt med smakrikedom och aromer i vinet. Vinet uppvisar en klar mörk röd färg. Stor, örtig och pepprig doft med inslag av mörka bär, fikon och körsbär. Relativt fylligt och smakrikt vin med inslag av mint, lavendel, viol, peppar och örter. Den friska fruktsyran i vinet ger balans och borgar för potential till lagring.  

KARAKTÄR

Stor, örtig och pepprig doft med inslag av mörka bär, fikon och körsbär. Relativt fylligt och smakrikt vin med inslag av mint, lavendel, viol, peppar och örter. Den friska fruktsyran i vinet ger balans och borgar för potential till lagring. Saint Cosme förfogar över 15 hektar vingårdar i Gigondas och medelåldern på stockarna är 60 år, vilket medför att skördeuttaget är så pass lågt som 27 hektoliter per hektar. Avstjälkning, jäsning och macerering i 15 dagar med daglig remontage och pigeage.

SERVERAS

Serveras vid 16-18° C till en mustig köttgryta eller örtkryddad lammytterfilé med rostade rotsaker.

LAGRING

Vinet är gott att dricka nu men kan lagras uppåt 10 år.