Bourgogne Pinot Noir

Ett fruktigt och elegant vin från Côte de Beaune
Artikelnummer: X512221701
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Druva: Pinot Noir
Smaktyp: Fruktiga & strama
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512221701
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Vingården ligger i Côte de Beaune ligger i distriktet Bourgogne och är uppkallat efter staden Beaune som är själva centret för lokal vinproduktion och handel. Området är känt för att producera några av världens dyraste vita viner, där de flesta bär namnet Montrachet. Här finns självfallet en mängd röda viner i absoluta världsklass, särskilt de från Pommards främsta cru vineyards och Grand Cru Corton.

PRODUCENTEN

Familjen Picard som driver Chateau de Chassagne-Montrachet började sin bana genom vinhandlaren Louis Felix under 1950-talet. Louis son Michel Picard fortsatte den utstakade vägen genom att investera i flera vingårdar under 70-talet och 1997 införskaffades slutligen den lilla men förfallna vingården Mont Chauve som drivs av dotter Francine vid sidan av att hon är ägare till Chateau du Chassage-Montrachet. Det första Francine Picard gjorde när hon tog över egendomen var att ställa om till biodynamiska principer vilket innebär allt från att hålla besprutning på ett minimum till att låta månens kalender avgöra tiden för skörd. Denna domaine har i dagsläget 27 hektar i Côte de Beaune. Francine kallar detta för ett ”agro-ekologisk” synsätt. En omfattande renovering genomfördes och är idag en av de vackraste byggnaderna i Cote d´Or.

VINET

Vinet kommer från vinrankor som är cirka 50 år gamla och kan därför klassas som ”vieilles vignes”, uppbundna med enkel Guyot. Vingårdarna sköts enligt biodynamiska principer med plöjning med häst och ytterst lite besprutning. Jordmånen består av lera vilket ger vinet en fyllig och kraftfull karaktär. Druvorna avstjälkas helt och får sedan kallmacerera i åtta dagar vid tio grader för att sedan jäsa vid 18-20 grader i 18 dagar för att extrahera så mycket färg, tanniner och aromer som möjligt. Vinet lagras därefter hela 14 månader på ekfat om 228 liter där 30% av faten är nya, något som är ganska ovanligt för viner i den här prisnivån. Vinet är ungdomlig i stilen, elegant med bäriga toner av hallon, jordgubbar, mörka körsbär och kryddor som avslutas av mjuka tanniner, diskreta inslag av faten och fin mineralitet.

KARAKTÄR

Ett balanserat och fruktigt vin med eleganta toner av röda mörka bär, mjuka tanniner och kryddor.

SERVERAS

Serveras vid 14-16 °C till lätta rätter av ljust kött eller rött kött, rätter med vinsåser och ostar som inte är alltför starka i stilen.

LAGRING

Vinet är otroligt njutbart att dricka idag och vinner verkligen på att drickas ungt.