Beerenauslese Grüner Veltliner

En elegant beerenauslese från Weingut Leth
Artikelnummer: X512213002
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2017
Druva: Grüner Veltliner
Smaktyp: Fylliga & smakrika
Land: Österrike
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512213002
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Österrike är indelat i fyra vinregioner. I Niederösterreich, som täcker hela norra Österrikes vinodlingar undantaget Wien, ligger distriktet Wagram (tidigare Donauland) – ett stort vindistrikt som sträcker sig från Krems i väst och når ända till vinregionen i Wien. Wagram ligger oerhört vackert beläget på bergssluttningar och här har vin odlats sedan romartiden. Jordmånen består av den speciella lössjorden som är ungefär 20 meter djup. Den kommer från sand och jord som blåst från havet och innehåller döda skaldjur och andra havsfossiler. På denna jordmån accentueras den typiska kryddiga grüner veltliner-karaktären.

PRODUCENTEN

Weingut Leth är en familjeägd firma som ligger i Fels am Wagram. De har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. Detta vin är en unik blandning av riesling (52%) och grüner veltliner (48%). Grüner veltliner druvorna har vuxit på det för området karakteristiska och typiska lössjordarna som ger vinet en uttalad karaktär av vitpeppar och grape med mineraltoner. Riesling druvorna kommer från andra vingårdar som inte består av lössjordar och ger mer fruktig karaktär.

VINET

De noggrant utvalda druvorna har angripits a Botrytis, de pressas försiktigt och musten jäser vid ca 20°C. Jäsningen stoppas vid en restsötma runt 250 gram per liter och en alkoholhalt på uppåt 10% med hjälp av nedkylning och filtrering. Innan lansering lagras vinet på rostfria ståltankar. Toner i vinet går åt honung, karamell, tobak, örter och torkade frukter. Avslutningen är lång, elegant och djup av alla frukter.

KARAKTÄR

Honung, torkade frukter, örter och karamell.

SERVERAS

Serveras vid 8-10°C till grönmögelostar, gåslever eller till fruktiga desserter.

LAGRING

Vinet kan drickas nu men kan självfallet sparas i årtionden.