Barolo Arborina

Ett komplext vin med strama tanniner
Artikelnummer: X512218801
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2014
Pris:
Druva: Nebbiolo
Smaktyp: Fruktiga & strama
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512218801
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)
Högupplöst bild

OMRÅDET

Vingården ligger på ca 270 meters höjd och anses som den mest eleganta vingården i La Morra. Druvorna kommer från byarna La Morra och Monteforte d´Alba. La Morra är en kommun i provinsen Cuneo i regionen Piemonte och ligger ca 50 km sydöst om Turin. Området La Morra har ett flertal byar som; Santa Maria, Berri, Rivalta och Annunziata. De kända områdena som gränsar till La Morra är bl a Barolo och Alba.

PRODUCENTEN

Historien med Mauro Veglio har sin början tidigt 1900-tal i byn Ciotto nära La Morra. Angelo Veglio drömde om en vingård, hans fokus var att enbart använda sig av inhemska druvor och framförallt nebbiolo. 1960 förvärvade Angelo sin första vingård i La Morra, hem till deras kända Barolo Gattera DOCG. Mauro Veglios familj har följt i hans fotspår och verkat i generationer. I dagsläget består vingårdarna av ca 14 hektar i La Morra och Monteforte d´Alba och produktionen är ungefär 80 000 flaskor, varav hälften är Barolo DOCG.

VINET

Vingården planterades i början av 70-talet. Vinet har macererats under temperaturkontoll i ca 8 dagar innan druvorna pressas. Fermenteringen sker i ståltank i 20 dagar innan vinet genomgår malolaktisk jäsning. Vinet lagras sedan i 24 månader i 40% nya ekfat innan det ligger ett kortare tag i ståltank. Ingen filtrering eller klarning sker innan buteljeringen. Ett elegant och medelfylligt vin av röda bär som körsbär, vildhallon. Det kommer även fram toner av blommor, kryddor tjära och viol. Tanninerna är relativt skarpa i stilen och vinet bör dekanteras innan måltiden. totalt görs det ca 6000 flaskor av detta vin.

KARAKTÄR

Ett fruktigt och komplext vin med skarpa tanniner som avslutas med ljuvligt kryddiga toner.

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C till rött kött men även perfekt till hårdostar.

LAGRING

Ett vin som är magiskt idag men som kommer utvecklas fantastiskt i årtionden.