Barbaresco DOCG

Lyxig och komplex Barbaresco från Albino Rocca
Artikelnummer: X512216401
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2014
Pris:
Druva: Nebbiolo
Smaktyp: Kryddiga & mustiga
Land: Italien
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512216401
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Barbaresco är tillsammans med Barolo Italiens främsta distrikt för röda viner gjorda av druvan nebbiolo. Vinerna är ofta påtagligt sträva och brukar vinna på buteljlagring. De allra främsta går att lagra i decennier

PRODUCENTEN

Historien började i mitten av 40-talet när Albino Roccas pappa Giacomo började med att sälja vindruvor från familjens ägor. Genom att familjen ärvde prestigefulla vinområden under 60-talet kunde han påbörja utvecklingen av vingården till vad den är idag. Därefter har vingården utvecklats stegvis genom förvärv av nya områden och produktionen har inte enbart varit Nebbiolo, utan även Dolcetto och Barbera som fungerat som ett tillskott för att utveckla kvalitén av deras Barbaresco. Tack vare Angelo Roccas hängivenhet och passion för vinifiering har utvecklingen alltid skett med ny teknik men ändå med stor respekt för gamla traditioner. I slutet av 80-talet separerade han vinmakningen och lagringen av deras cru produktion av Bric Ronchi och Loreto, detta för att uppnå mer elegant Barbaresco.

VINET

Vinet är kryddigt i stilen med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, nypon, svarta oliver, lakrits, tobak och kanel. Vinrankorna är uppåt 20 år gamla och vinet har lagrats i stora ekfat från Tyskland och Österrike i två år. Jorden består av limesten, lera och sandsten. Vilket helt klart påverkat vinet och gett det struktur, ljuvlig mineralitet och komplexitet. Vinet görs i väldigt små volymer av endast 9000 flaskor.

KARAKTÄR

Vinet är kryddigt i stilen med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, nypon, svarta oliver, lakrits, tobak och kanel. 2004 utökades användningen av stora 20 hektoliters ekfat vid lagring för att uppnå en mer personlig Nebbiolo. Idag produceras även uttrycksfulla viner av Chardonnay och Moscato. Vi kommer kunna förvänta oss fortsatt utveckling av denna unika producent.

SERVERAS

Serveras vid ca 18 °C till rätter av mörkt kött. Vill du vara klassisk ska vinet serveras ihop med kalv och tryffel.

LAGRING

Detta vin går att lagra uppåt 10-15 år utan problem. Dekantera gärna vinet om ni ska dricka det idag.