Ashbourne Pinotage Cinsault

Ett ursprungstypiskt vin från Sydafrika!
Artikelnummer: X512223501
« Tillbaka till produkter
Egenskaper
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Sötma
Årgång: 2018
Pris:
Druva: Pinotage & cinsault
Smaktyp: Fruktiga & strama
Land: Sydafrika
Sortiment: Beställningsvara
Tillgänglighet: X512223501
Beskrivning
Restaurangsortiment.

Produktblad (PDF)

OMRÅDET

Hamilton Russel vingård är en av de gårdar som ligger så långt ned i söder som det går att komma med enbart 2 km till Atlanten. Appellationen heter Hemel-en-Aarde Valley som betyder himmel- och jorddalen och ligger precis bakom den gamla fiskbyn Hermanus. Genom påverkan från Atlanten och de svala vindarna påminner klimatet om Bourgogne. Även jordmånen har stora likheter med Bourgogne då jorden är kalkrik och ger fantastiska förutsättningar för att odla chardonnay och pinot noir.

PRODUCENTEN

Ashbournet är en liten producent som fokuserar på Pinotage, Pinotageblends och Sauvignon Blanc i den svala och maritima Hemel-en-Aardedalen. Grundades 1996 av Anthony Hamilton Russell som även driver den prisbelönta vingården Hamilton Russell Vineyards. Vingården är uppkallad efter Anthonys förfader Lord Ashbourne som var lord chancellor på Irland i slutet av 1800-talet.

VINET

Vinet består av 80% pinotage och resterande cinsault och kommer från rankor som är uppåt 60 år gamla. Skörden påbörjades första veckan i februari, vädret växlade rejält med varmare period än normalt i december, för att sedan bli relativt kallt under januari. Vid skörd var det återigen varmare än normalt och skördeperioden blev med andra ord kort och intensiv. Vinet är oekat och fräscht i stilen med de typiska och klassiska dragen av en välgjord pinotage som kombineras ihop perfekt med cinsault som ger vinet en parfymerad ton med röda bär. Tonerna går åt plommon, björnbär, röda bär och lättare toner av charkuterier. Avslutningen är lång och det kommer fram toner av mörka bär, kaffe och choklad som kombineras ihop bra med en fin tanninstruktur.

KARAKTÄR

Ett fruktigt och elegant vin med röda bär, björnbär och chark. Avslutningen är lång och komplex med toner som choklad och kaffe som kombineras ihop fint med en ljuvlig tanninstruktur.

SERVERAS

Serveras vid 16-18°C  till grillade revben med barbecuesås eller till viltkött som hjort och rådjur. Vill du vara klassisk är även torkat kött att rekommendera.

LAGRING

Ett relativt lagringsdugligt vin som utan problem kan drickas om ca 5 år.